destemstudio wordt geladen

Stemtips om je stem te verwennen, stemhygiëne rust

Zuchten, lachen en water drinken is prima voor je stem, meer stemtips vind je hieronder.

Als je stemapparaat je werkinstrument is dan moet je deze verzorgen. Deze tips zijn voor iedereen toepasbaar.

Dampen kan je stem goed doen

Dampen kan je stem goed doen, zeker als je stem wat vermoeid is of als je verkouden bent. Hoe doe je dat? Je ademt met open mond de warme lucht van heet water in. Je kan dit op grootmoeders wijze doen met een handdoek over je hoofd boven een kom met heet water. Je kan ook een inhaleertoestelletje kopen bij de supermarkt of apotheek. Damp steeds met zuiver water (geen eucalyptus).

Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Zorg voor een goede luchtvochtigheid thuis en op je werk (tussen 40 en 60%). Dat heeft trouwens ook een positieve invloed op je concentratie; en je wordt minder snel verkouden. Te lage luchtvochtigheid kan zelfs hoofdpijn uitlokken. Een te droge luchtvochtigheid kan je simpel vermijden door planten in huis te zetten of in de winter waterbakjes aan de verwarming te hangen. Vervang het water wel regelmatig. Maar pas ook op voor te hoge luchtvochtigheid want dan gedijt de huismijt prima wat allergische reacties kan opleveren.

Warm je stem steeds goed op

Warm je stem steeds goed op vooraleer je gaat presenteren, lesgeven, zingen,..: Bij het spreken gebruiken we heel wat spieren: ademhalingsspieren, stemspieren en articulatiespieren. Daglijks je stem opwarmen houdt deze spiergroepen in een optimale conditie. Je zal snel merken hoe dit je spreken vergemakkelijkt en het is bovendien heel plezant.

Vermijd kuchen en keelschrapen

Vermijd kuchen en keelschrapen. Daag jezelf uit om niet meer te kuchen en te keelschrapen. Drink bij een kriebeltje een slok water of eet een snoepje. In het begin is het waarschijnlijk best moeilijk. Maar al snel zal je merken wat een verademing dit is voor je stemplooien.

Drink voldoende water

Drink voldoende water ( 1,5 liter water per dag). Zo voorkom je niet alleen een droge mond en keel tijdens het spreken maar je blijft er ook jonger uitzien.

Vermijd airconditioning.

Vermijd airconditioning. Als het toch te warm is, zet de blazers dan niet rechtstreeks op je gezicht. En probeer de temperatuurschok tussen binnen en buiten te verkleinen door de airco al enkele minuten uit te zetten voor je met de auto je bestemming hebt bereikt.

Drink niet te veel koffie en alcohol

Drink niet te veel koffie en alcohol want dat droogt de slijmvliezen op je stemplooien uit. Als je dan toch één kopje of één glaasje drinkt, geniet dan bewust van elke teug.

Zucht, geeuw en lach: Dat is echt gezond voor je stem.

Heerlijk toch!

Vermijd roepen en gillen

Vermijd roepen en gillen: Dat belast je stem enorm. Moet je nu toch je stem verheffen, gun jezelf dan stemrust. Zwijg even zodat je stem kan recupereren.

Vermijd fluisteren

Vermijd fluisteren: Je denkt misschien dat je je stem spaart als je fluistert, maar dat is niet zo. Gespannen fluisteren bij heesheid zet veel druk op je strottenhoofd waardoor de heesheid toeneemt. Je kan beter gewoon zwijgen of zacht praten.

Niet roken

Niet roken: Nicotine irriteert de slijmvliezen op je stem. Je wordt er hees van. Als je belang hecht aan je stem, stop dan met roken. Tenzij je een ‘Las Vegas Voice’ nastreeft.

Eet op het juiste moment

Eet op het juiste moment: Als je met een volle maag moet presenteren, kan dat je ademhalingstechnieken bij het spreken bemoeilijken. Geniet daarom van een heerlijke maaltijd na het werk in alle rust.

Vermijd reflux

Vermijd reflux. Het terugvloeien van maagsappen naar de keel kan heel wat last veroorzaken: keelpijn, hoesten, heesheid, brok in de keel, overmatige slijmen, … Nicotine, alcohol, koffie, chocolade en fruitsappen zijn boosdoeners. Ook vet of pikant eten vermijd je best. Eten vlak voor het slapengaan is af te raden.

Las regelmatig me-time in

Las regelmatig me-time in: Dit hoeft geen uren te duren maar af en toe je lichaam eens ontladen en terug opladen zorgt ervoor dat je er weer helemaal tegenaan kan. Als je regelmatig korte ontspanningsoefeningen doet, zal je die rust vlugger kunnen oproepen op momenten dat je ze echt nodig hebt. Zo zal je in stressmomenten je stem beter onder controle kunnen houden.

Bouw korte momenten van stemrust in

Bouw korte momenten van stemrust in: Ook al praat je heel graag, je stemspieren moeten af en toe even tot rust komen. Neem na een paar uur lesgeven of na een repetitie een spreekpauze. Als je een spreekberoep hebt, is het beter om ’s avonds je stem te sparen en een ‘stille’ ontspannningsactiviteit op te zoeken.

“Listen with curiosity. Speak with honesty. Act with integrity. The greatest problem with communication is we don’t listen to understand. We listen to reply. When we listen with curiosity, we don’t listen with the intent to reply. We listen for what’s behind the words.”

― Roy T. Bennett, The Light in the Heart

TOP